måndag 15 januari 2007

Hwaseong och Hwaseonghaenggung (ett palats och en mur i Suwon)


Igår var vi och kollade på en mur (Hwaseong) och ett palats (Hwaseonghaenggung) i Suwon. Palatset byggdes av King Jeongjo och användes när han var på besök som festlokal. Hans mamma firade tydligen sin 61 års dag där och detta är väldigt uppsjåsat, en figur av henne var skapad och alla hennes presenter. Konstigt eller? Palatset förstördes under Japans ockupation av Korea och har nu blivit återuppbyggt. Kändes konstigt att gå där när allt var nytt, man vill liksom att det ska vara gammalt och gediget. Lite av tjusningen försvann faktiskt.


På en av innergårdarna fanns det ett träd från Jeongjos tid (flera hundra år sen). Det var ett lyckoträd, det betydde tur om man tog på det. Det dog nästan i en brand men man lyckades återuppleva det igen. Det ser för mig fortfarande ganska dött ut dock. Alldeles ihåligt och bara lite grenar på toppen som vitnar om att det kanske långt där inne finns en strimma liv. Det vita runt stammen är lappar med önskningar som folk skrivit ner och fäst i ett band, som en lyckobrunn fast ett träd.



Sen vandrade vi lite längst med muren och kollade in utsikten och tittade ner genom skottgluggarna på folk som gick nedanför. Japp, det var väl typ allt.



Ja, just det.. Jag gick på toaletten uppe på berget, kolla in utsikten inne från toalettstolen! Inte helt fel när man sitter på skithuset :).

1 kommentar:

Mirabelle sa...

OBS! Det är Carl som tagit alla fina bilder förutom dem om skithuset, de har jag tagit alldeles själv (det fanns tydligen ingen utsikt på herrtoaletten tyvärr).