måndag 18 december 2006

Sydkoreas nya huvudstad – ett nytt Kristianstad?



Sydkorea har precis påbörjat fasen att byta huvudstad, till en småstad i storlek med Kristianstad, flytten ska vara över om 15 år.

Kristianstad (uttalas Krischánsta' eller Kreschánsta') är en stad i Skåne grundad år 1614 av Christian 4. Stavades fram tills 1900-talet med Ch i början, en stavning som Kristianstads kommun försökte återgå till under slutet av 1990-talet. Namnändringen som hade stöd av både opinionen (57% i en lokal opinionsundersökning) och kommunstyrelsen stoppades, efter en förfrågan till Kammarkollegiet, av regeringen som ansåg att i Sverige skulle svenskt språkbruk användas.

Kristianstad utvecklades starkt under början av 1900-talet och i staden föddes svensk film (SF). Under 20- och 30-talen var Kristianstad lika glamoröst som Hollywood och inte förrän på 70-talet flyttade SF sitt huvudkontor till Stockholm.

Staden har i mycket bevarat sitt danska ursprung, trots att Kristianstad endast var danskt i 44 år. Bland annat brukar staden ofta kallas Sveriges danskaste stad. Den danske kungens monogram, C4, går igen överallt i staden och kommunen. Christianstads enskilda bank gav, fram tills år 1898 ut gällande svenska sedlar med den danske kungen Christian 4 på - en dansk kung på en svensk sedel! Christian 4 står staty på framsidan av rådhuset och varje år dränks Kristianstad i danska flaggor när Kristianstadsdagarna livar upp stämmningen.

Kristianstad har 31 592 invånare (lite skillnad från Seouls tio miljoner). Hur ska det gå?

(källa: susning.nu)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mirabelle - skit i bloggen.
Surfa hit istället. En varning bara. Det är beroendeframkallande.
www.linerunner.com

Anonym sa...

Rätt länk:
http://www.linerider.com/

Mirabelle sa...

Haha.. stackars linerider. Han ramla av den ena linjen och dog när jag försökte spela :(...