måndag 11 december 2006

Bibimbab, Arirang, Kalbi, Bulgogi, Kimchi


Belysningen är ganska skarp. På väggarna hänger koreanska tecken inramade i tjocka träramar. Mörka, nästan svarta bjälkar i taket. Klumpiga stolar som är tunga att dra ut... Men ack så god mat.


Arirang – en koreansk restaurang i Stockholm (försvenskad eller ej, det återstår att se). Jag håller tummarna för att det är ganska genuint koreansk. Vi fuskade dock och drack japansk öl, Asahi. God, lite sötare och vattnigare men passade bra till de starka koreanska maträtterna.

Tydligen brukar de inte äta efterrätter i Korea, så lite försvenskat var det allt med äppelfritter och chokladtryffel (hehe, låter ju iofs inte sååå svenskt).

Ska du äta något efter maten i Korea blir det färsk frukt. De verkar vara otroligt nyttiga där borta. Stark mat och kål är ju enligt min syster väldigt bra för matsmältningen och frukt ska väl också sätta igång magen. Ådörerna efter är det väl bara att lära sig leva med.


Calle åt Kalbi, det var revben av fläskkött på en bädd av salladsblad. Sött och gott som man doppade i någon slags stark sojasås. Till det serverades ris i en liten vit skål med lock.


Jag åt Bulgogi. Det var strimlad biff med böngroddar och kimchi (inlagda grönsaker) även det på en bädd av salladsblad. Till det serverades ris. Mitt vann! Det var helt klart godast men Kalbin kom på en god andraplats.


Till det beställde vi kimchi av kål. Stark och god. Hade en liten sur doft men gick att äta. Och eftersom de äter det till allt så det är bara att le och se glad ut.

Innan på dagen värmde vi upp med att käka bibimbab på ett asiatiskt ställe. Det är typ en av de vanligaste rätterna i Korea. Strimlad entrecote, kimchi, en stark röd sås och någon slags sallad och böngroddar på en risbädd. Rör samman allt. Supergott!

Tydligen ska man inte äta upp allt på tallriken för att visa att maten räckte, någon slags vördnadsgrej. Rapa är dock helt okej men tydligen inte att torka näsan när man äter så stark mat att det börjar rinna ur den och svetten pärlar sig på överläppen. (Som jag respektlöst satt och gjorde hela tiden).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser gott ut Mirran! Kan man få något av recepten? Speciellt Bulgogin.

Anonym sa...

Det här är Arirang på Luntmakargatan, eller hur? Har bara varit på Arirang Vegagatan, och där hade dom bara bim bim bap. Vilket aldrig kan vara fel, men kanske trist att inte ha mer val. Personligen är min favorit bulgogi som man får grilla själv vid bordet, yummi!

Anonym sa...

Detta är Arirang på Luntmakargatan. Jättebra ställe och många rätter att välja mellan. Vi käkade inte bibimbap där, men jag käkade Bulgogi. Super! Trist bara att vi inte fick grilla vid bordet. Hade varit en upplevelse. Puss och kram