fredag 1 december 2006

Nordkorea – en död härskare hur ocoolt är det?


Eftersom Nordkorea (som egentligen heter Demokratiska Folkrepubliken Korea) har en mycket mörkare historia än Sydkorea så får de gästspela här en stund. Huvudstaden heter Pyongyang men det roliga är att Statschefen, Kim Il Sung dog år 1994 men sitter fortfarande kvar som president. Detta gör Nordkorea till världens enda nekrokrati. Hans son Kim Jong Il är överbefälhavare och därigenom landets högste politiske ledare.

Nordkorea kom till efter andra världskriget. Japan, som ockuperat Korea, var besegrat, och Korea delades, likt Tyskland, upp i en sydlig (USA) och en nordlig (Sovjet) ockupationszon. År 1948 utropades landets södra del till "Republiken Korea" och den norra till "Demokratiska folkrepubliken Korea".

1950 inleddes Koreakriget. Kriget böljade fram och åter och norra delen av landet ödelades, men till slut var man tillbaks nästan exakt där man startat.

Efter vapenvilan inleddes återuppbyggnaden. Med hjälp av Sovjet och Kina gick det snabbt i norr. På sextio- och sjuttiotalen sågs landet som ett föredöme för tredje världen. Politiskt hade man dock fastnat i en nationalistisk, stel stalinism. På åttiotalet gick ekonomin sämre och efter kommunismens fall tycks landet till stora delar ha brakat ihop. Kim Il Sung dog 1994, Kim Jong Il vann makten, och försöker nu med hot och vädjanden utvinna så mycket pengar och stöd som möjligt från Sydkorea, USA och Japan - utan att för den skull göra avkall på sin diktatur.

På grund av den dåliga levnadsstandarden i landet skänker Sverige varje år en hel del pengar i bistånd.
Deras nationaldag är den 9 september. Tur att vi inte ska åka dit. Nekrokrati. Huh… Borde det ens få finnas?

1 kommentar:

Mirabelle sa...

Nä herregud, det borde inte få finnas någon allsmäktig diktator.