söndag 22 juli 2007

Karaoke – no more.


Kim Jong Il, nordkoreas ledare, förbjuder sina landsmän att använda mobiltelefoner, internet och innehav av tv-apparater som kan ta emot andra kanaler än de statliga som sänder några timmar om dagen. Nordkoreaner har ingen aning om vad som händer i världen runt dem och pumpas varje dag, varje minut med lögner om en ond omvärld och det fantastiska hemland de haft "turen" att födas i. Satellitbilder som tagits över nordkorea visar ett mörkt täcke i motsatt till länderna runt omkring som lyser i strålande vitt.




I grannlandet Sydkorea är karaoke i princip lika viktigt som luften de andas, maten de entusiastiskt äter med en sällan skådad aptit. De sjunger högt till Abba och alla de inhemska artister som jag aldrig kunde lära mig namnen på. Jag var med, jag älskade det och jag skrålade högt och skallrade med den obligatoriska tamburinen som aldrig passade in i låtarna.

Nu ska de förbjuda fristående karaokebarer i Nordkorea, de stackars satarna. Det officiella skälet är att de "hotar det socialistiska systemet". Jag lider med dem.

Inga kommentarer: