söndag 22 juli 2007

Karaoke – no more.


Kim Jong Il, nordkoreas ledare, förbjuder sina landsmän att använda mobiltelefoner, internet och innehav av tv-apparater som kan ta emot andra kanaler än de statliga som sänder några timmar om dagen. Nordkoreaner har ingen aning om vad som händer i världen runt dem och pumpas varje dag, varje minut med lögner om en ond omvärld och det fantastiska hemland de haft "turen" att födas i. Satellitbilder som tagits över nordkorea visar ett mörkt täcke i motsatt till länderna runt omkring som lyser i strålande vitt.




I grannlandet Sydkorea är karaoke i princip lika viktigt som luften de andas, maten de entusiastiskt äter med en sällan skådad aptit. De sjunger högt till Abba och alla de inhemska artister som jag aldrig kunde lära mig namnen på. Jag var med, jag älskade det och jag skrålade högt och skallrade med den obligatoriska tamburinen som aldrig passade in i låtarna.

Nu ska de förbjuda fristående karaokebarer i Nordkorea, de stackars satarna. Det officiella skälet är att de "hotar det socialistiska systemet". Jag lider med dem.

23 sydkoreaner kidnappade i afghanistan.

23 sydkoreaner har blivit kidnappade av talibaner i afghanistan. De hotar med att döda koreanerna 16.30 svensk tid om inte lika många fängslade talibaner släpps fria innan dess. Enligt Sydkorea rör det sig om 23 personer som kidnappats, medan talibanerna hävdar att de håller 18 personer, som alla är unga kristna missionärer.

Sydkorea har inga stridande förband i Afghanistan, däremot 200 ingenjörer, läkare och medicinsk personal. Det hade kunnat vara jag och Carl, som kidnappats fast vi inte befann oss på afghanistansk mark. Men ändå, Calle är ju ingenjör!! Huh, tänk att behöva vara ledare och spela med människors liv som insats. Tänk att vara familj till en av de kidnappade. Eller tänk att sitta i en jordkällare och be för sitt liv, för människors godhet och en vackrare värld.

onsdag 18 juli 2007

Amazing Coordinated Samsung Dance.

Det här är splendid, magnifico, bravo... Fantastisk koreografi och ett sällan skådat engagemang för den inhemska telefonjätten Samsung! Honom ska vi ha!